VAN STRONTVLIEG TOT EDELHERT deel 1h
DE MEESTE FOTO'S ZIJN TE VERGROTEN DOOR ER OP TE KLIKKEN
1 mei 2012
De Kemphanen zijn allemaal vertrokken bij ons, helaas. We zullen het met andere haantjes moeten doen. Het bleef bij dreigen, van deze mannetjes Meerkoet.
2 Mei 2012
Mijn oudste kleinkind (sinds kort 12), vond dat het tijd werd om weer de natuur in te gaan. En daar ben ik altijd voor te vinden. "Dan ben jij de fotograaf". "Goed idee, maar met jouw camera, opa !!!" Deal.
Hieronder een paar van zijn foto"s, gewoon uit de hand.
Edelhert Jongensroedel
Knobbelzwaan
Die kleinzoon kun je loslaten: alle disciplines onder de knie!
Verser en voedzamer kun je het niet krijgen.
Voor de Huiszwaluw moet ik weer wat verder weg.
Ze verzamelen modder voor hun nest, en dat doen hele families tegelijk.
De Boerenzwaluw heeft de slimheid van de naamgever: verzamelt modder én vezels voor het nest. Hij weet intuïtief, dat vezels het nest wapenen en dus sterker maken: gewapend nestbeton.
Een dubbelopname van een Kneu (v): een collage dus.
Diversiteit op de vierkante meter: Bergeend, een setje Kuifeend en een Scholekster. Zo krijg je ook een idee van de grootte van de soorten.
Niet alle Brandganzen zijn naar de Poolcirkel vertrokken. Deze bleven ruziënd bij ons achter. Ze broeden schaars in Nederland, dus ik ben benieuwd.
Maar nu hebben de weidevogels de overhand.
Een Kievit maakt hier met zijn borst een simpel ondiep kuiltje in de grond. Dat zal het nest worden.
Kievit Echte weidevogels maken niet zo'n heisa van het nest. Als de jongen uit het ei komen, gaan ze toch meteen de wei in.
De Tureluur is de kleinste van de echte weidevogels, die bij ons broeden.
De Grutto is de grootste en is ook het talrijkst nu. Maar vergis je niet, deze vogel geldt wereldwijd als bedreigde soort. Dus we dragen verantwoording in Nederland. We hebben dit helaas niet alleen in de hand, want ze blijven maar zo'n 5 maanden bij ons (is wel de broedtijd !), en gaan dan naar het zuiden.
We zien dat er Tureluren (5) en Grutto's (8) opvliegen, wat op onraad wijst. Hier zal waarschijnlijk een wezel op rooftocht zijn. Het maakt wel duidelijk, dat daar veel nesten, en/of jongen zijn.
Zo'n landing frontaal vind ik prachtig.
Ik vroeg mij af: hoe fotografeer ik deze bedreigde weidevogel in zijn leefomgeving, zonder dat dat gras overheerst en storend is. Maar dat gras is essentieel en moet er wel bij.
Dit is het geworden: "Grutto in 't groen"
.
De tweede helft van mei.
Het kan er soms druk zijn op één klein stengeltje. Ik zie hier: een stel Azuurwaterjuffers (b); een koppel Maanjuffers; een net uitgeslopen juffer; larvenhuidjes van juffers en helemaal onderaan ook nog een vlieg.
Een familielid zag het meewarig aan ...
Reiger is kennelijk van al die weidevogels, een beetje tureluurs geworden. Hij ziet er niet uit en kijkt een beetje verward.
Meerkoet had geen tijd voor die aanstellerij en is altijd druk, ook al zijn de jongen al een flink stuk groter.
De Merels bij ons, dat wil zeggen ze hebben een derde nest gemaakt bij de buren (op 2 meter hoogte op een scheidingsmuurtje), zijn ook druk: 5 jongen.
Vijf dus! Gelukkig heeft een "Stadsmerel" hulp, zo nu en dan, van mensenetensrestjes. Het moet wel bij "zo nu en dan" blijven, want proteïne moet het hoofdvoedsel zijn.
Zij was tevreden en trots. Terecht, na al die inzet en zorg!
Als de Grasmus zijn kuif en witte keel opzet, dan moet je blijven luisteren. De naam doet het niet vermoeden, maar het is een geweldige zanger.
Het is 25 mei (prachtig weer) en de boeren in het weidevogelgebied, zijn begonnen met grasmaaien. De Tureluur, de Grutto en de Kievit steeg de angst naar de keel; vlogen verschrikt op. Gelukkig wordt hier tegenwoordig met overleg gemaaid, volgens een bepaald patroon. Het ene perceel (of gedeelte), wordt wel gemaaid en het naast gelegen stuk (nog) niet, zodat het opgroeiend grut kan uitwijken. Dat past in het zgn. mozaïekbeheer. Mooi, maar het was nog mooier geweest als er 14 dagen gewacht was ...
In de buurt van het andere nest landt een vreemde zwaan.
Het bleef deze keer, bij rondjes draaien om de eigen as, van beide belagers. Na een paar minuten zwom de uitdager beheerst weg.
Eerste helft van juni 2012
Het nest op de singel is definitief verlaten, zonder dat de eieren zijn uitgekomen. Hier zitten we toch met een raadsel.
De zwanen op het andere nest geloven er, na 7 weken, ook niet meer in en verlaten eveneens het nest. Hier is bijna zeker "Beheer" debet aan. De eieren zijn, volgens sterke geruchten, geschud.
Hij heeft een andere horizon ...
Ik ben maar vlug op zoek gegaan, binnen "mijn" gebied (een straal van 20 km), naar andere, wel succesvolle paren. GELUK(T)
Deze sneeuwwitte vijfling, zo'n dag of 10 oud, eet hier waterplantjes, die door de ouders zijn opgedoken.
Het gevaarlijkste moment van de dag. Ma neemt een bad en dat gaat met geweld. (Ook deze foto's zijn te vergroten, door er op te klikken)
Ze probeert het even later zelf, tot genoegen van "ons mam".
Als die kleintjes groter worden, lijken ze op ... ... ach ...'n oud politicus ...
... bij ons. En dat is toch een beetje apart, omdat Brandganzen meestal boven de Poolcirkel broeden.
Bij thuiskomst ...