VAN STRONTVLIEG TOT EDELHERT deel 1g
DE MEESTE FOTO'S ZIJN TE VERGROTEN DOOR ER OP TE KLIKKEN
MAART
Begin maart hebben bij ons de Brandganzen onder de ganzen, nog dik de overhand. Ze zijn nog zeker een maand bij ons aan het overwinteren/eten en gaan dan naar Nova Zembla om daar massaal te broeden. Zo'n 600.000 vertrekken er dan (50 jaar geleden waren er dat ca 20.000 !!!)
Je ziet hier eigenlijk alleen de kopgroep, het peloton is niet in beeld.
Ze duiken hier allemaal naar beneden, het ondiepe water in.
Grauwe Ganzen zie je bij ons ook altijd veel. In tegenstelling tot de Wilde Eend, kijken zij altijd een beetje chagrijnig.
Zittend (je moet je een beetje gedeisd houden, anders kom je niet ver als fotograaf), ... zittend dus, zag ik boven de Brandganzen, drie interessante witte vogels opduiken ...
Na een poosje kozen ze voor een wat rustiger omgeving en daarna voor een nog stillere plek, denk ik, want ik heb ze niet meer gezien.
En Knobbelzwanen hebben korte pootjes; het kan niet missen dus. Het toeval wou, dat alle drie de soorten binnen een half uur voorbij kwamen. Mijn motto is: jaag niet achter de natuur aan, die komt, als je geduldig bent, vanzelf naar je toe. De plek, die je kiest, moet natuurlijk wel potentie hebben.
De Tureluur zal binnenkort de wei ingaan voor een partner en meer. Nu voelt hij zich zielig en alleen.
Ter verduidelijking: het mannetje met de knobbel.
11 Maart. Ik ben maar eens in de tuin gaan zitten en kreeg daar het lentegevoel...
Dit vrouwtje Huismus vond zowaar wat proteïne en dat is goed voor de aanstaande leg. Dat strakke blauw is geen lucht, maar de schuurdeur van de buren.
Houtduif
Dit paartje had onze tuin voor iets hogers uitverkoren ...
Vervolgens werd de binnenwand met smeuïge dakgootspecie versterkt. Bij het aanbrengen van dat "stucwerk" worden buik en borst gebruikt, een vies klusje.
Het lijkt één geheel: de krans en het nest. Het zal me niet verbazen als de krans, in de toekomst ook door haar gemaakt wordt. Het nest is minstens zo ingewikkeld.
Zij vloog daarna flitsend op en af. Hij was getuige en vond het cool. Wij hebben geen webcam nodig; alles gebeurt op ooghoogte.
Hij haalde glansrijk de overkant.
(Ik ben wel blij, dat de foto gelukt is, want een herkansing krijg je niet zo snel.)
Ook Grutto's zijn zich nu aan het verspreiden over de weilanden en bereiden zich voor op nakomelingen.
Even wat anders: volgens de regel worden alle eigennamen met hoofdletters geschreven. Maar voor dieren geldt dat kennelijk niet in Nederland. Natuurbewuste fotografen hebben een stilzwijgende overeenkomst dit wel te doen. Uit respect voor de natuur (en ter bevordering van de logica). Dus: steltloper (soortnaam) met een kleine letter en Grutto (eigennaam) met een hoofdletter; 't is maar dat je het weet.
Grutto Met die lange snavel, worden bij voorkeur Emelten (larven van de Langpootmug) uit de grond gehaald. En daar zijn boeren blij mee, want die larven zijn nogal vraatzuchtig. Van die mug zelf heb je geen last, die eet eigenlijk niet en leeft slechts een paar dagen.
Dit vrouwtje is al getrouwd, zo te zien.
In de tuin zijn het uiteindelijk geen 3 maar 4 eieren geworden; het eerste ei werd op 25 maart gelegd en daarna elke dag één.
(Er is behoorlijk wat kunststof in het nest verwerkt.)
Zelfs de grotere watervogels, de Grauwe Ganzen, hebben ontzag voor hem en maken ruimte.
We zullen zien, wat er van komt.
Ze hadden wel willen blijven, maar de zwanen stonden dit niet toe.
Deze Grauwe Ganzen wisten ook: we moeten verder ...
Deze Koolmees heeft die activiteiten gezien en had dat onderkomen ook wel gewild voor het nageslacht.
Bij ons in de tuin is het niet goed afgelopen met het merelnest. Vroeg in de morgen was er bezoek van een k-kat. De 4 eieren lagen kapot op de grond tussen veel veertjes. Het goede nieuws is, dat ma Merel het overleefd heeft. Die zal wel aan een nieuw legsel toekomen, als ze niet te getraumatiseerd is.
Ze zit er berustend bij. Ook al "pompt" ze alle veren op, het is toch duidelijk te zien waar ze een flinke pluk mist.
Om die domper van me af te zetten, ben ik naar de Grutto's gegaan en heb ik er driftig op los geschoten.
(Dat je maar één poot ziet, heeft daar niks mee te maken.)
Deze buiging maakt hij niet voor jou, maar om "iets" extra vaart te geven en voor de juiste richting (van 'm vandaan, anders pletst het op z'n hak).
10 April Hij, Mandarijneend, heeft een Gewone Pad gevangen en z'n eega kijkt verwachtingsvol toe ...
Uitbuiken is dan niet overbodig.
Knobbelzwanen zijn, in elke houding, fotogeniek.
Toen ik tevreden naar huis reed zag ik, dat twee Grutto's het met elkaar aan de stok hadden. Ze waren te ver weg voor een duidelijke foto, maar ik stopte toch maar even. De camera lag op de passagiersstoel, maar met een volle geheugenkaart. Die toch maar vervangen. Het is niet de eerste keer dat ik dat doe en dat gaat redelijk snel, denk ik zelf. Niet dus, toen ik weer opkeek stonden ze al voor m'n snufferd en moest ik achteruit sprinten met de 300 mm-lens om ze er enigszins op te krijgen. Ben wel content ...
Het lijkt wel, of ze hier na het gevecht een buiging maken, zoals judoka's doen (niet dus, gewoon toeval).
De winnaar "vlagt" nog even, om aan te geven dat dit zijn gebied is.
14 april Pimpelmees Tijdens het fotograferen van de Grutto bij het riet, hoorde ik allerlei vogeltjes en dat maakte mij nieuwsgierig. Ik ben er, maar weer eens, voor gaan "zitten".
17 april Geen prettige dag met harde wind, maar ik "moest" naar buiten.
De Tureluur is niet weersgevoelig.
Daarna laat hij nog even duidelijk zien en horen, dat dit zijn territorium is.
Dit zijn Kemphanen, net teruggekeerd uit West-Afrika. Bijna zeker zijn wij, niet het eindstation. Jammer, want volgens velen, zijn dit voor ons de meest interessante vogels. Zeker in de baltstijd. In die tijd houden zij een soort toernooi in het open veld, waarbij ze de halskraag breed zullen opzetten. Er zijn mannetjes met verschillend verenkleed, en ook de kleur van de halskraag verschilt. De vrouwtjes zijn bruingrijs.
Hier een paar kleurvarianten (er zijn er absoluut meer; deze zag ik op één dag). Die van rechtsonder lijkt op een vrouwtje, maar het is een mannetje.
Zo ziet een hoofdrolspeler (honkman genaamd) eruit in de baltstijd: zwarte hals. Op zekere dag wordt er een toernooi gehouden. De "zwarte ridders" kiezen een honk (ca 1 m2), dat ze verdedigen. Andere mannetjes proberen dat honk "te stelen". De dames komen kijken en kiezen het dapperste mannetje of dat met de imposantste kraag. Tot op heden worden die spektakels niet (meer) bij ons opgevoerd, maar ik blijf hopen.
Het was een rijke dag voor mij, 19 april.
Dit is slechts een deel, van wat ik in één blikveld zag. Grauwe Ganzen moeten wel sociale dieren zijn.
(Er is een beetje onderling gemopper, rechts op de foto.)
Van de weidevogels heeft de kievit als eerste jongen. Het zijn er hier 4 (3 zitten er voor/onder haar). De mannetjes zijn altijd in de buurt en bewaken de grenzen.
Daarna weer ... ... yep: vlaggen (dit is ons plekje).
23 april De Boerenzwaluw heeft sjans.
Hij (dat zie je aan die extra lange staartpennen) kijkt guitig onderuit naar haar.
Haas zag het op een afstand aan en werd nieuwsgierig ...
... maar had vooral een verbaasd oog voor mij. Zwaluwen, tja die had-ie al veel vaker bezig gezien!